Снимка: PexelsМутиралият щам на коронавируса е установен още през септември. Това

...
Снимка: PexelsМутиралият щам на коронавируса е установен още през септември. Това
Коментари Харесай

Доц. Нина Янчева: Мутиралия щам е установен още през септември

Снимка: Pexels

Мутиралият щам на ковид е открит още през септември. Това заяви доц. Нина Янчева, шеф на отделението за добита имунна непълнота в Инфекциозна болница и началник на Катедрата по инфекциозни заболявания в Медицинския университет в София в предаването " Денят стартира " по Българска национална телевизия.

Мутация на КОВИД-19 провокира прекъсване на полетите от Англия към редица страни от континентална Европа в навечерието на Коледа. За тази разновидност знаем две неща - предава се доста по-бързо и се въздейства от имунизацията, която следва да стартира да се ползва. Няма данни да е по-смъртоносна и по-тежка.

 

" Мутациите обаче постоянно изострят вниманието, тъй като се следи дали тази разновидност води до смяна в скоростта на разпространяване на болестта и дали трансформира по някакъв метод тежестта на протичането му, както и дали те ще повлияят изследванията, които текат за нови лекарства и ваксини ", изясни доцент Янчева.

Броят на случаите, които са инфектирани с новия вариант във Англия, се усилва. Наблюденията сочат, че към 50% от заболелите са с този вариант. Основният риск от бързото предаване на вируса е увеличението на броя на инфектирането. Основно инфектираните са хора под 60-годишна възраст. Средната възраст на новозаразените е 41 години, уточни доцент Нина Янчева.

За момента няма данни да протича по-тежко или да има по-висок % смъртност.

Доцент Янчева беше безапелационна, че лекуването на всеки пациент е съобразено със положението му и е самостоятелно. Самолечението може да докара до отрицателен резултат - да удължи болестта и да докара до затруднение.

" Към този миг броят на инфектираните и по публична статистика, и по това, което се вижда в болничното заведение, понижава ", означи тя.

Доцент Янчева беше безапелационна, че имунизирането е значимо, тъй като една зараза и пандемия може да се управлява по-активно, когато има характерни лекарства или характерна профилактика. Ваксинирането ще ограничи броя на заболелите.

Ваксината не се предлага при лица под 16-годишна възраст заради незадоволително данни. Не се предлага и при бременни, още веднъж тъй като няма задоволително данни.

" Поради същата причина не се предлага и при хора с имунен недостиг, изключително при такива, които получават имуносупресивна терапия, тъй като при подтиснат имунитет няма да се изработят нужните антитела. Не се предлага и при хора, които може да са алергични към съставки на имунизацията и при такива, които имат проблеми с кръвосъсирването ", акцентира Нина Янчева.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР